The Tough Task

Printre cărticelele pe care le-am împrumutat în ultimul an de la Biblioteca Consiliului Britanic (The British Council Library) din Cluj pentru a le citi fetelor noastre se află și una cu titlul The Tough Task, al cărei mesaj se adresează, cred eu, și adulților. M-am gândit că rândurile de mai jos, în care redau pe scurt conținutul cărții, sunt potrivite la acest început de an. Ne propunem de multe ori să facem diverse lucruri, pornim cu entuziasm la drum, însă mulți dintre noi (fără a da dovadă de falsă smerenie mă includ și pe mine în această categorie)  ne descurajăm pe parcurs, pentru că ni se pare că lucrurile merg prea încet (sau nu merg deloc).

A fost odată un elev chinez care avea numai note mici la engleză, iar profesorul său era mereu supărat pe el. Mai mult decât atât, băiatul însuși era nemulțumit de sine și era adesea abătut când mergea spre casă. Într-o zi, un bătrân, văzându-l în această stare, l-a întrebat de ce era trist, iar băiatul i-a spus despre cunoștințele lui slabe de limbă engleză. Bătrânul s-a oferit să îl ajute, însă a pus o condiție: copilul trebuia să-i aducă trei fire de păr din blana unui tigru.

Deși înfricoșat, băiatul a căutat o soluție. A urcat pe munte până la peștera unui tigru, s-a uitat înăuntru, însă, văzând fiara și auzind răgetul înspăimântător al acesteia, a luat-o la fugă. Mai târziu i-a adus tigrului niște carne și s-a îndepărtat de peșteră. Tigrul nu s-a lăsat așteptat și a ieșit să mănânce.

Ziua următoare, tigrului i-a fost foame și sete, așa că băiatul a adus din nou mâncare și apă, dar nu s-a mai îndepărtat.

În fiecare zi copilul îi aducea tigrului apă și carne, iar animalul nu mai răgea furios la el.

Într-una din zile, băiatul l-a ajutat pe tigru, scoțându-i un spin din labă. A doua zi a mers din nou să-l hrănească și, de această dată, tigrul i-a mâncat din palmă, iar băiatul i-a smuls repede trei fire de păr. Când l-a întrebat pe bătrân ce are de făcut cu firele, acesta l-a întrebat la rândul lui, cum le-a obținut. Copilul a răspuns că s-a împrietenit cu tigrul încetul cu încetul, pas cu pas.

Replica bătrânului, plină de înțelepciune, a fost: așa va trebui să înveți și engleza, încetul cu încetul, pas cu pas.

De atunci, băiatul a început să învețe tot mai bine, ajungând, după o vreme, un elev fericit.

În loc de comentarii (care sunt de prisos), tuturor La mulți ani!


Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *